Go up Translatora Contact Translatora Contact
+385953332200 info@translatora.net

Odvažili ste se i počeli tražiti posao, prijavit ćete se za neko novo radno mjesto ili će uslijediti tek vaša prva prijava za posao? Bez obzira koji je razlog zbog kojeg ste krenuli u tu avanturu htjeli bismo vam pomoći. U nastavku vam donosimo neke glavne značajke prilikom pisanja motivacijskog pisma jer je to ipak ono prvo čime ćete se predstaviti vašem novom poslodavcu.

CILJ MOTIVACIJSKOG PISMA

Motivacijskim pismom trebate se na jezgrovit način prikazati svom poslodavcu gdje ćete pored životopisa unijeti dašak svoje osobnosti u tih nekoliko početnih redaka.
Osim ključnih informacija o sebi poslodavca je potrebno obavijestiti za koje radno mjesto se prijavljujete, popis nekih od vaših ključnih prednosti i sposobnosti. Potaknite poslodavca da pročita vaš životopis i pozove upravo vas na razgovor za posao.

Motivacijsko pismo

SVRHA MOTIVACIJSKOG PISMA

Svrha motivacijskog pisma je predstaviti samog sebe, spomenuti na koji posao se prijavljujete i zbog čega ste upravo Vi idealni kandidat za njega.

Osim vaših akademskih postignuća, nabrojite i svoje vještine i iskustva te ih povežite s vještinama i iskustvima koje taj posao zahtijeva. To znači da u motivacijskom pismu jasno morate prikazati kako raspolažete traženim iskustvom, znanjem i vještinama koje je poslodavac naveo u oglasu za posao. To je ujedno i razlog zašto ne postoji jedno univerzalno motivacijsko pismo jer svaki oglas za posao ima svoje posebne kriterije.

 

svrha motivacijskog pisma

5 POGREŠAKA KOD PISANJA MOTIVACIJSKOG PISMA

  1. Univerzalno motivacijsko pismo

Prilikom prijavljivanja na posao, svoje motivacijsko pismo svakako prilagodite opisu poslova koji se navode u prijavi te izbjegavajte slanje univerzalne molbe svim poslodavcima.

  1. Nepotpune informacije

Pripazite da već na početku motivacijskog pisma navedete sve osnovne informacije, kao što su ime i prezime, kontakt, radno mjesto za koje se prijavljujete te nakon toga krenete s raspisivanjem ostalih relevantnih informacija.

  1. Vaš profil

Na jednoj stranici papira morate istaknuti kako biste upravo Vi bili ta osoba koju će poslodavac pozvati u novi krug razgovora. Svakako opišite na koji način upravo Vi ispunjavate najvažnije kriterije iz oglasa za posao za koji se prijavljujete.

  1. Pravopisne i gramatičke pogreške

Prilikom sastavljanja motivacijskog pisma pripazite na pravopisne i gramatičke pogreške koje se svakome mogu podkrasti. Ako se ne osjećate dovoljno sigurno, zamolite nekoga da vam pročita napisano. Svakako prije slanja isprintajte napisano jer neke pogreške se vide tek kad ih imate na papiru ispred sebe.

  1. Dužina motivacijskog pisma

Iako Vas je u danom trenutku ponijela inspiracija te ste se uspjeli raspisati, ipak biste trebali obratiti pozornost na dužinu samog motivacijskog pisma. Ističe se kako je najidealnija dužina motivacijskog pisma do jedne stranice u kojoj navodite sve ono što smo prethodno naveli.

Europass životopis i zamolba za posao

Kako bismo Vam još više olakšali pisanje motivacijskog pisma, svakako vam savjetujemo da posjetite Europass stranicu na kojoj možete pronaći još dodatne smjernice za pisanje motivacijskog pisma kako i životopisa. I za kraj, pišući motivacijsko pismo težite tome da potaknete čitatelja da pročita i Vaš životopis kojim ćete zaokružiti svoju prijavu tako da Vas se pozove na dodatan razgovor za posao. Ako ste odlučili svoju poslovnu karijeru nastaviti u inozemstvu svakako nam se obratite za prijevod ne samo motivacijskog pisma ili životopisa, već i svih poratnih dokumenata koji traže ovjeru sudskog tumača.

Dostupni smo u svim online verzijama, pa nas slobodno kontaktirajte u vezi svojih upita putem:

E-pošte
E-obrasca
Vibera
Whatsappa
Telefonskog poziva

Web chata
Facebook stranice

Na sve vaše upite odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.