Go up Translatora Contact Translatora Contact
+385953332200 info@translatora.net

Za vas smo istražili vrlo aktualnu temu – Brexit – koja nas prati zadnju godinu dana, a pod tim mislimo na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (u daljnjem tekstu: UK) iz Europske unije (u daljnjem tekstu: EU).

Bez obzira kakvi će biti odnosi između UK i EU u svim priopćenjima naglašava se važnost prijave boravišta, valjanost vozačke dozvole kao i provjera prilikom prelaska granica.

Ukaže li se potreba za prevođenjem bilo kakve dokumentacije vezane uz prijavu državljana UK u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: RH), vozačke dozvole ili bili koji drugi oblik dokumentacije, slobodno nam se obratite jer u Translatori na vašim prijevodima rade iskusni i kvalitetni prevoditelji.

Putovanje u UK

 PRIJAVA BORAVIŠTA

Svim državljanima UK i njihovim članovima obitelji, koji planiraju boraviti u RH, savjetuje se prijavljivanje boravišta te će se njihov status rješavati na temelju Zakona o strancima.

Sve potrebne dokumente za prijavu boravišta možete pronaći na sljedećoj poveznici s objašnjenjima njihovog korištenja:

Svi dokumenti odnose se na rad državljana država članica EU i članova njihovih obitelji, uključujući i državljane UK.

Ovisno o kojem obliku prijave se radi razlikuju se sljedeći oblici boravišta:

Ako se državljani UK i članovi njihovih obitelji odluče prijaviti stalni boravak, moraju podmiriti troškove administracije u iznosu od 79,50 kunn te se mogu registrirati u bilo kojoj policijskoj postaji, ovisno o mjestu boravka. Tom prijavom potvrđuje se da su oni i njihovi članovi obitelji rezidenti RH.

VOZAČKA DOZVOLA

Što se tiče vozačke dozvole državljanina UK, dan nakon njihovog izlaska iz EU, njihova vozačka dozvola tretirat će se kao strana.

Po izlasku iz EU državljanima UK vozačka dozvola će važiti godinu dana, dok su je po isteku tog perioda dužni zamijeniti hrvatskom vozačkom dozvolom. Prilikom zamjene vozačke dozvole morat će između ostaloga priložiti i liječničku potvrdu kojom će moći potvrditi svoju sposobnost upravljanja vozilima.

Istovremeno, vozačka dozvola izdana u UK smatra se jednako valjanom te nije potrebno prilikom njezine zamjene ponovno polagati vozački ispit bez obzira na kategoriju vozila.

PROVJERA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Provjera na graničnim prijelazima

Iako još nije primjenjivo, nakon izlaska UK iz EU, na državljane UK više se neće primjenjivati pravila Schengena te će ih se prilikom prelaska granica tretirati isto kao i državljane trećih zemalja.

Točnije, to znači da državljani UK neće više imati pravo na olakšice na granicama kako je to slučaj s državljanima EU.

Prilikom ulaska državljana UK u EU provjeravat će se sljedeće:

  • identitet i državljanstvo državljana treće zemlje te autentičnost i valjanost putne isprave za prelazak granice;
  • dužina boravka u stranoj državi;
  • koji su razlozi njihovog posjeta (turistički ili poslovni);
  • postojanje dostatnih sredstava za planirani boravak i povratak.

Bez obzira što nam donose odnosi između UK i EU, mi vam u svakom slučaju stojimo na usluzi ako Vam zatreba prijevod navedenih dokumenata na hrvatski jezik ili na neki od preostalih 24 stranih jezika koje imamo u ponudi.

S upitima nam se možete obratiti putem
e-pošte: info@translatora.net,
telefona: 095/333-6600
naše kontakt stranice ili Facebook stranice.

Na sve vaše upite odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.