Go up Translatora Contact Translatora Contact
+385953332200 info@translatora.net

Dragi naši putnici i svi oni koji žele boraviti u Republici Hrvatskoj za vas smo istražili što vam je sve potrebno za izdavanje vize za boravak u Lijepoj našoj.
S ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, hrvatska je vizna politika od 1. travnja u potpunosti usklađena s viznom politikom Europske unije. To znači da se za državljane Rusije i Turske od toga dana primjenjuje klasičan vizni režim, kao i za državljane onih zemalja koji trebaju vize za ulazak u države članice Europske unije.

ŠTO JE VIZA?
 • viza je odobrenje za tranzit kroz područje Republike Hrvatske, ulazak ili boravak do tri mjeseca u svakom šestomjesečnom razdoblju od datuma prvog ulaska;
 • odobrenje za tranzit kroz međunarodni tranzitni prostor zračne luke.
VRSTE VIZA:
 • zrakoplovno-tranzitna viza (viza A)
 • kratkotrajna viza (viza C).

Vrste viza

 

DRŽAVLJANI SLJEDEĆIH DRŽAVA NE TREBAJU VIZU ZA ULAZAK U REPUBLIKU HRVATSKU:

 

 • Republika Albanija, Kneževina Andora, Antigva i Barbuda, Argentinska Republika, Australija, Republika Austrija, Zajednica Bahama, Barbados, Kraljevina Belgija, Bosna i Hercegovina, Savezna Republika Brazil, Brunej Darussalam, Republika Bugarska, Republika Cipar, Crna Gora, Češka Republika, Republika Čile, Kraljevina Danska, Republika Estonija, Republika Finska, Francuska Republika, Republika Gvatemala, Helenska Republika, Republika Honduras, Irska, Republika Island, Država Izrael, Japan, Kanada, Republika Koreja, Republika Kostarika, Republika Latvija, Kneževina Lihtenštajn, Republika Litva, Veliko Vojvodstvo Luksemburg, Mađarska, Republika Makedonija, Malezija, Republika Malta, Republika Mauricijus, Sjedinjene Meksičke Države, Kneževina Monako, Republika Nikaragva, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška, Novi Zeland, Savezna Republika Njemačka, Republika Panama, Republika Paragvaj, Republika Poljska, Portugalska Republika, Rumunjska, Republika El Salvador, Republika San Marino, Republika Sejšeli, Republika Singapur, Sjedinjene Američke Države, Slovačka Republika, Republika Slovenija, Republika Srbija, Sveta Stolica, Sveti Kristofor i Nevis, Kraljevina Španjolska, Kraljevina Švedska, Švicarska Konfederacija, Talijanska Republika, Republika Turska, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske, Istočna Republika Urugvaj, Bolivarijanska Republika Venezuela.

Nositelji valjanih putnih isprava Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske također ne trebaju zahtijevati vizu:

 • britanski (prekomorski) državljani,
 • državljani britanskih prekomorskih područja koji imaju pravo nastanjenja u Ujedinjenom Kraljevstvu i
 • britanski podanici koji imaju pravo nastanjenja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

OLAKŠAN ULAZAK STRANACA NA OSNOVU VALJANIH SCHENGENSKIH DOZVOLA

 

Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske, od 22. srpnja 2014., utvrđeno je kako svi stranci koji su nositelji valjanih schengenskih isprava, kao i oni koji su nositelji viza i dozvola boravka Bugarske, Cipra i Rumunjske, ne trebaju dodatnu (hrvatsku) vizu za Hrvatsku.

Stranci koji su nositelji:

 • jedinstvene vize (C) važeće za područje svih država Schengenskoga prostora, koja vrijedi za dva ili više ulazaka;
 • vize s ograničenom područnom valjanošću (LTV), izdane nositelju putne isprave koju ne priznaju jedna ili više, ali ne sve države Schengenskoga prostora, a koja je važeća za države koje priznaju tu putnu ispravu, valjane za dva ili više ulazaka;
 • dugotrajne vize (D) za boravak dulji od 90 dana, koju je izdala jedna od država članica Schengenskoga prostora;
 • dozvole boravka koju je izdala jedna od država članica Schengenskoga prostora,
 • vize, valjane za dva ili više ulazaka, i dozvole boravka Bugarske, Cipra i Rumunjske
 • ne trebaju vizu za tranzit, ili za namjeravani boravak u Hrvatskoj koji ne prelazi 90 dana u svakom razdoblju od 180 dana.

Isto tako, državljanima Republike Kosova, koji su nositelji valjanih schengenskih viza s ograničenom područnom valjanošću (LTV vize), a koje su važeće za sve države članice Schengenskoga prostora osim za Grčku i Španjolsku, nije potrebna dodatna (hrvatska) viza za tranzit ili za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak (do 90 dana).

 

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE VIZE

 

Strancima, kojima je potrebna viza za Hrvatsku, zahtjev za vizu mogu ispuniti i putem internetskih stranica na poveznici ZAHTJEV ZA VIZU (obrazac je dostupan na hrvatskom, engleskom, ruskom, ukrajinskom, turskom i albanskom jeziku). Nakon ispunjavanja online zahtjeva, isti je potrebno isprintati te zajedno s ostalom propisanom dokumentacijom podnijeti zahtjev za vizu u nadležnom hrvatskom veleposlanstvu/konzulatu, viznom centru ili uz posredovanje akreditirane turističke agencije. Zahtjev za izdavanje vize podnosi se najviše tri mjeseca prije početka namjeravanog putovanja, a rok valjanosti vize ne može biti dulji od pet godina.

obrazac za prijavu

Samo posjedovanje vize nije i jamstvo ulaska u Hrvatsku, već moraju biti ispunjeni i ostali propisani uvjeti za ulazak stranaca. Na temelju vize stranac ne može raditi na području Republike Hrvatske.

 

OBAVEZNA DOKUMENTACIJA ZA IZDAVANJE VIZE:

 

 1. valjana putna isprava:
  • rok valjanosti putne isprave u koju se unosi viza mora biti najmanje tri mjeseca dulji od roka valjanosti vize,
  • putna isprava mora biti izdana u posljednjih 10 godina,
  • putna isprava mora sadržavati najmanje dvije prazne stranice za unošenje vize.
 2. jednu fotografiju u boji veličine 35×45 mm
 3. dokaz o valjanom putnom zdravstvenom osiguranju
 4. dokaz o uplaćenoj viznoj pristojbi
 5. dokumentaciju kojom dokazuje:
  • svrhu boravka u Hrvatskoj,
  • osigurani smještaj,
  • osigurana sredstva za uzdržavanje tijekom boravka u Hrvatskoj i za povratak u matičnu državu ili za putovanje u treću državu,
  • sredstvo putovanja i namjeru povratka u matičnu zemlju, odnosno mogućnost ulaska u treću zemlju.

 

dokumentacija za prijavu vize

Zbog mogućih promjena svakako se preporučuje prije putovanja zatražiti dodatne obavijesti:

 

Zatreba li vam prijevod bilo kojeg obrasca, zahtjeva ili neke druge dokumentacije kako biste mogli uživati u Lijepoj našoj, uvijek nam se možete obratiti jer tu smo za vas te prevodimo na više od 20 stranih jezika.
Prijevod jamstvenog pisma
Prijevod uvjerenja o nekažanjavanju
Prijevod putovnice
Prijevod dokumentacije
Prijevod vizne dokumentacije

S upitima nam se možete obratiti putem:
e-pošte: info@translatora.net,
telefona: 095/333-6600,
kontakt stranice ili naše Facebook stranice.

Na sve vaše upite odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.