Categories: Blog

Legalizacija isprava i potvrda Apostille

Legalizacija isprava odnosno njihovo ovjeravanje nužno je za njihovo korištenje u međunarodnom pravnom prometu. Pročitajte i saznajte što je apostilla, kako se ishodi potvrda apostille i kako vam mi možemo pomoći u njezinom prijevodu.

Legalizacija isprava

Neke institucije i države za korištenje javnih isprava u međunarodnom pravnom prometu traže da one budu legalizirane. Postupkom legalizacije odnosno ovjeravanjem isprave potvrđuje se vjerodostojnost pečata i potpisa službene osobe koji se nalaze na ispravi.

Javne isprave koje najčešće trebaju biti legalizirane:

  • rodni list
  • vjenčani list
  • svjedodžbe
  • diplome

Potvrda Apostille

Potvrda Apostille je ovjera ili legalizacija kojom općinski sud ovjerava javne isprave koje su izdala druga tijela sa sjedištem na području tog suda. Potvrdom Apostille potvrđuje se vjerodostojnost pečata i potpisa službene osobe koji se nalaze na ispravi, ali njome se ne potvrđuje i sadržaj isprave. Potvrda Apostille stavlja se na original isprave ili na ovjerenu kopiju javnog bilježnika.

Potvrdu Apostille možete zatražiti na općinskom sudu ako je javnu ispravu izdalo tijelo koje ima sjedište na području tog suda ili Ministarstvu pravosuđa koje ovjerava javne isprave koje je izdalo tijelo na području bilo kojeg općinskog suda u Hrvatskoj.

Prilikom slanja dokumentacije u druge države (bilo poslovno ili privatno) važno je raspitati se je li za nju potrebna i potvrda Apostille te je li potreban ovjereni prijevod dokumenta ili je dovoljan običan prijevod, bez žiga i potpisa sudskog tumača.

E-mail na koji nam se možete obratiti s upitima: info@translatora.net.

Broj mobitela095/333-6600 ili 040/644-075.

Možete nas i još jednostavnije kontaktirati putem naše kontakt stranice ili naše Facebook stranice.

Na sve vaše upite odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.

Izvor: https://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/legalizacija-isprava/

Prevoditeljska agencija Translatora

Share
Published by
Prevoditeljska agencija Translatora
Tags: agencija za prevođenjeApostillaapostilleapostille diplomaapostille prijevodapostille rodni listapostille svjedodžbaapostille vjenčani listdiplomadokumentiLegalizacija ispravalegalizacija isprava prijevodPotvrdapotvrda apostillePrevoditeljprevoditeljiPrevoditeljska agencijarodni listsudski tumačsvjedodžbaTranslatoratražim prevoditeljavjenčani list

Recent Posts

  • Blog

Treba li vam viza?

Treba li vam viza? Saznajte i pročitajte više o uputama i načinima za njezino izdavanje te kamo i kome se…

1 mjesec ago
  • Blog

Što Brexit donosi građanima UK u Hrvatskoj?

Neovisno o sudbini odnosa između EU i UK, možete nam se obratiti za prijevod svih potrebnih dokumenata vezanih uz prijavu…

2 mjeseca ago
  • Blog

Prijava stranih radnika od sada elektroničkim putem

Prijavljujete strance za rad u vašem poduzeću? Saznajte sve o prijavi inozemnih radnika na našem blogu te nam se obratite…

2 mjeseca ago
  • Blog

Prijevod međunarodnih javnih isprava

Trebate prijevod međunarodnih javnih isprava? Pročitajte članak i javite nam se ako vam je potreban prijevod međunarodne javne isprave.

8 mjeseca ago
  • Blog

Važnost prevoditelja u zdravstvenom turizmu

Prevoditelj će morati postati dio ozbiljnog tima koji u nekoj poliklinici, toplicama ili wellness centru pruža stručne usluge svojim stranim klijentima.

8 mjeseca ago
  • Blog

Što vam je sve potrebno ako niste hrvatski državljanin, a želite se vjenčati u Hrvatskoj

Stranac ste i želite se vjenčati u Hrvatskoj? Provjerite koji su vam sve dokumenti potrebni. Ne zaboravite na prijevode i…

8 mjeseca ago