Go up Translatora Contact Translatora Contact
+385953332200 info@translatora.net

Prevođenje je sustav komunikacije u kojem se informacije prenose iz izvornog jezika na ciljni. Prevođenje podrazumijeva dubinsko poznavanje jezika, edukaciju, istraživanje, analizu izvornog i ciljnog jezika te pomno razmišljanje kako bi se izbjeglo doslovno prevođenje, a prenio smisao izvornog jezika te kako bi prijevod bio u duhu ciljnog jezika.

POVIJEST PREVOĐENJA

Prevođenje kao sustav komunikacije ima dugu povijest. Naime, prema Hrvatskoj enciklopediji, povijest pismenih prijevoda seže u razdoblje otprije 5000 godina kada su otkriveni prvi prijevodi sa sumerskog na akadski, dok su se usmeni prijevodi pojavili kod prvih kontakata pripadnika različitih plemena koji se nisu razumjeli.

Prevoditeljska industrija počela se ubrzano razvijati nakon Drugog svjetskog rata. Tijekom 1970-ih godina utemeljene su prve institucije i akademska infrastruktura koja se ciljano bavila teorijom i praksom prevođenja.

Usporedo s globalizacijom, širenjem međunarodnog tržišta, migracijom, širi se i prevoditeljska industrija.

Podaci govore da prevoditeljska industrija kontinuirano raste usprkos recesiji, budući da sve više pravnih, ali i fizičkih osoba uviđa važnost stručnih prijevoda na jezike zemalja s kojima su na neki način povezani.

PREVODITELJSKA INDUSTRIJA

Prevoditeljska industrija uključuje prevoditeljske agencije, sudske tumače, freelance prevoditelje, dakle, velik broj poznavaoca stranih jezika koji svakodnevno milijunima ljudi i institucija omogućavaju i olakšavaju komunikaciju s inozemstvom.

Prevoditeljska agencija Translatora trenutno nudi stručne prijevode na 20 jezika Europske unije te na turski, kineski i arapski. To znači da nam se s povjerenjem možete obratiti za usluge prijevoda, ovjerenih prijevoda ili jezično savjetovanje za velik broj jezika koje tržište zahtijeva.

Prevoditeljske agencije mogu se i specijalizirati za pojedine sektore poput medicine, farmacije, marketinga ili pak tehnički sektor. S obzirom na različitost sektora, klijenata i projekata, postoje različite discipline koje zahtijevaju dodatnu specijalizaciju, tehničko znanje, pa time i edukaciju, odnosno, pripremu za prijevod.

Translatora se nije specijalizirala za neki sektor, već okuplja više specijaliziranih stručnjaka za pojedini jezik kako bi omogućila isporuku stručnih prijevoda za bilo koje područje.

Ako postoji želja, ambicija ili potreba za suradnjom i poslovanjem u globalom okruženju, u nekom trenutku bit će vam potreban stručni i kvalitetan prijevod. Smatrajte Translatoru pouzdanim partnerom kojem se u tom trenutku možete obratiti.

S upitima nam se možete obratiti putem:
e-pošte: info@translatora.net,
telefona: 095/333-6600,
kontakt stranice ili naše Facebook stranice.

Na sve vaše upite odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.